Da budemo iskreni, svi volimo picu.
Kada ne znamo šta bismo jeli, kada smo u žurbi, kada se družimo, okupljamo, organizujemo filmsko veče, slavimo rođendane… rešenje je vrlo jednostavno – Hajde da naručimo picu!
I sa tom porudžbinom, mi tačno znamo šta da očekujemo. Ako je klasična pica, tu je tim koji uvek dobija – pelat, sir, šunka, šampinjoni. Eventualno jaje, slanina, pršuta, ako volite jače i još kaloričnije pice.
Ali, svi znamo da je pica veoma podložna promenama, maštanju i kreiranju. To je, u suštini, samo testo koje možete oblikovati kako želite i staviti na njega šta god vam padne na pamet.
Zato, zašto se ne bismo zabavili i upoznali neke od najčudnijih kombinacija sastojaka koje mogu da se nađu na pici.
U ovom članku, predstavićemo vam 5 najčudnijih pica na svetu, ali ne samo to. Otkrićemo vam i kako da ih pripremite kod kuće i šokirate, zabavite i oduševite društvo prilikom sledećeg okupljanja.
1. Pica sa čokoladom i mentom – hrabra slatka fantazija

Hrana nije samo obrok. To je jednostavno – doživljaj, putovanje, iskustvo.
To znaju u Londonu, Tokiju, Berlinu, u najkreativnijim autentičnim picerijama.
Ako ste sladokusci i volite After eight čokoladicu, oduševićete se kako ta kombinacija funkcioniše na testu.
Kada je izvadite iz rerne, očekujte miris kakaa i osvežavajućih tonova mente koji će vas odmah prebaciti u prazničnu atmosferu – čak i usred juna.
Potrebna oprema
- Pekač ili kamen za picu (može i običan pleh)
- Oklagija
- Četkica za premazivanje
- Mala šerpa
- Nož i daska za sečenje
Sastojci
Za testo (osnovno slatko testo za picu):
- 250 g glatkog brašna
- 5 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
- 150 ml tople vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Za preliv:
- 150 g crne čokolade sa najmanje 60% kakaa
- 2 kašike slatke pavlake
- pola kašičice ekstrakta mente ili nekoliko listića sveže nane, sitno iseckane
- 1 kašika maslaca
Za dekoraciju:
- Rendana bela čokolada (po želji)
- Sveža nana ili mentol bombonice izlomljene (opciono)
- Kugla sladoleda od vanile ili mente (za serviranje)
Uputstvo za pripremu
1. Priprema testa
- U većoj činiji pomešajte brašno, kvasac, šećer i so. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobijete glatko testo.
- Pokrijte i ostavite da naraste 30 minuta.
- Kada testo naraste, razvucite ga oklagijom na tanko (oko 25 cm prečnika).
2. Pečenje kore
- Zagrejte rernu na 220°C. Ako imate kamen za picu, stavite ga unutra da se zagreje.
- Prebacite razvijeno testo na papir za pečenje ili pleh, izbockajte ga viljuškom i pecite 7do 8 minuta dok lagano ne porumeni.
3. Priprema čokoladnog preliva:
- U šerpi na tihoj vatri otopite čokoladu sa pavlakom, maslacem i ekstraktom mente.
- Mešajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smesu.
4. Finalni koraci
- Izvadite picu iz rerne, premažite je čokoladnim sosom dok je još topla.
- Pospite rendanom belom čokoladom i izlomljenim mentol bombonama, ako volite dodatni osvežavajući efekat.
- Vratite u rernu još 2 minuta (po želji), samo da se sve lepo poveže.
5. Serviranje
- Služite toplo, uz kuglu sladoleda od vanile ili mente.
- Ukrasite svežom nanom.
Saveti za pripremu
- Testo možete zamesiti i dan ranije, pa ostaviti u frižideru.
- Ako ne volite prejak ukus mente, smanjite količinu ekstrakta ili koristite samo svežu nanu.
- Isprobajte verziju sa dodatkom karamelizovanih badema za dodatnu teksturu.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
- Kalorije: 310 kcal
- Ugljeni hidrati: 38 g
- Proteini: 5 g
- Masti: 16 g
- Porcija (g): oko 130 g
2. Pica sa ananasom i ljutom papričicom – vatromet za vaše nepce
Ova pica je pravo iznenađenje. Puna kontrasta, bogatog ukusa.
Slatki, sočni komadići ananasa savršeno se suprotstavljaju ljutini papričice koja krene da se javlja diskretno, pa onda ,,zagrize”.
U pitanju je eksplozivna kombinacija za sve koji vole slatko i ljuto zajedno, ali u balansu.
Neobična, odvažna i nezaboravna, ova pica će vas odmah zaintrigirati.
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Vreme pečenja: 10 minuta
- Kalorije po porciji: 420 kcal
- Cena: oko 800 RSD
Potrebna oprema
- Rerna i pleh (ili kamen za picu)
- Oklagija
- Nož i daska za sečenje
- Mala činija i kašika za sos
- Cediljka
Sastojci
Za testo (možete koristiti sve isto kao za prethodnu picu):
- 300 g glatkog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- pola kašičice soli
- pola kašičice šećera
- 180 ml tople vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Za sos i preliv:
- 4 kašike klasičnog paradajz sosa za picu
- 150 g mocarele (rendane ili sečene)
- 100 g ananasa iz konzerve (isečenog na kockice, oceđenog)
- 1 mala ljuta papričica (jalapeño, feferona ili čili), sitno seckana
- pola crvenog luka, tanko isečenog (po želji)
- Prstohvat sušenog origana
- Prstohvat čili pahuljica (po želji, za više ljutine)
Uputstvo za pripremu
1. Testo
- U činiji pomešajte brašno, kvasac, so i šećer.
- Sipajte toplu vodu i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobijete glatko testo.
- Pokrijte i ostavite da odmori 30 do 40 minuta.
2. Priprema rerne
- Uključite rernu na maksimum 240°C. Ako koristite kamen za picu, stavite ga da se zagreje.
3. Razvijanje testa
- Kada naraste, podelite testo na 2 dela i razvucite u oblik pice debljine oko 5 mm.
4. Slaganje sastojaka
- Premažite picu paradajz sosom.
- Rasporedite mocarelu ravnomerno.
- Dodajte kockice ananasa, seckanu ljutu papričicu i crveni luk.
- Pospite origanom i čili pahuljicama po ukusu.
5. Pečenje
- Pecite 8 do 10 minuta, dok se sir ne istopi i ivice ne postanu zlatne i hrskave.
6. Serviranje
- Pustite da pica odstoji 2 minuta, zatim isecite i poslužite.
- Odlično ide uz hladno pivo ili limunadu sa đumbirom.
Saveti za pripremu
- Ananas dobro ocedite kako pica ne bi bila gnjecava.
- Za blažu varijantu koristite pečenu papriku umesto sveže ljute.
- Ljubitelji mesa mogu dodati tanko sečenu dimljenu šunku.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
- Kalorije: 420 kcal
- Ugljeni hidrati: 46 g
- Proteini: 12 g
- Masti: 18 g
- Porcija (g): oko 200 g
3. Pica sa breskvama, gorgonzolom i pršutom – slana elegancija i slatki šarm

Na ovoj pici se voće, sir sa plemenitom plesni i delikatno meso udružuju i kreiraju jedan sofisticiran ukus i izgled specijaliteta.
Ovo je pica za trenutke kada želite da oduševite gosta, partnera, ili da razmazite sebe pravim užitkom.
Idealna je za leto, kada zamirišu breskve, ali uz konzervirane ili pečene varijante, može se praviti cele godine.
Ovo je hrana za sva čula, ali i za oči.
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Vreme pečenja: 10 minuta
- Broj porcija: 4
- Kalorije po porciji: 390 kcal
- Cena: oko 1000 RSD
Potrebna oprema
- Pleh ili kamen za picu
- Oklagija
- Nož i daska za sečenje
- Kašika i činija
- Četkica za maslinovo ulje (opciono)
Sastojci
Za testo:
Koristite iste sastojke za testo kao iz prethodnog recepta.
Za preliv:
- 2 sveže breskve (ili 1 velika iz konzerve, dobro oceđena), tanko sečene
- 100 g gorgonzole ili drugog plavog sira (izmrvljenog)
- 80 g rendane mocarele
- 50 g pršute (narezane na tanke trake)
- Maslinovo ulje – 1 kašika
- Prstohvat bibera
- Svež ruzmarin ili timijan (po želji)
- Rukola za serviranje (opciono)
- Balsamiko sirće (gusti, kremasti – po želji, za dekoraciju)
Uputstvo za pripremu
1. Priprema testa i rerne
- Zagrejte rernu na 230°C.
- Razvucite testo u okrugli oblik debljine 5 mm i stavite ga na papir za pečenje ili pleh.
2. Prelivanje
- Premažite testo tankim slojem maslinovog ulja.
- Rasporedite mocarelu ravnomerno.
- Zatim stavite breskve i gorgonzolu, pa dodajte biber i (ako volite) listiće ruzmarina ili timijana.
3. Pečenje
- Pecite 8 do 10 minuta, dok ivice ne postanu zlatne, a sir se ne otopi i ne zapeni.
4. Završni dodaci
- Izvadite picu iz rerne. Odmah dodajte trake pršute, toplota će ih blago omekšati.
- Po želji, pospite rukolom i nakapajte malo gustog balsamika za kiselkasti kontrast.
Saveti za pripremu
- Ako koristite konzervirane breskve, dobro ih ocedite i pažljivo posušite papirnim ubrusom da ne navlaže testo.
- Gorgonzolu možete zameniti rokforom ili blagim plavim sirom, ako želite nežniji ukus.
- Pršutu dodajte posle pečenja. U suprotnom, može postati previše suva i tvrda.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
- Kalorije: 390 kcal
- Ugljeni hidrati: 35 g
- Proteini: 14 g
- Masti: 20 g
- Porcija (g): oko 180 g
4. Pica sa crnim testom od uglja i kozjim sirom – čudna i neverovatno ukusna
View this post on Instagram
Sada ulazimo u tamnu zonu pica univerzuma.
Crna kao najdublja noć, ova pica izaziva vizuelni šok i na prvi pogled deluje kao nešto što bi probali samo gurmani egzibicionisti.
Tamna boja testa dolazi od aktivnog biljnog uglja, sastojka koji se sve češće koristi u modernoj kuhinji, kako zbog estetskog efekta, tako i zbog svojih blago detoksikacijskih osobina.
U kontrastu sa tamnim testom, beli kozji sir i svetli dodaci poput rukole i oraha čine ovu picu ne samo ukusnom, već i neverovatno vizuelno atraktivnom, pa je ova njena verzija nešto što bi sigurno napravilo pravu malu eksploziju na Instagramu.
Ukus joj je blago zemljan zbog uglja, bogat i kremast zbog kozjeg sira, sa svežinom i hrskavošću dodataka.
Sjajan je izbor za večeru koja treba da impresionira i kvalitetom i izgledom.
- Vreme pripreme: 20 minuta (+ vreme za narastanje testa)
- Vreme pečenja: 10 minuta
- Broj porcija: 4
- Kalorije po porciji: 370 kcal
- Cena: oko 900 RSD
Potrebna oprema
- Oklagija
- Pleh ili kamen za picu
- Velika činija
- Daska za sečenje
- Mala šerpa (opciono, za med)
Sastojci
Za crno testo:
- 250 g glatkog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika aktivnog uglja u prahu (može se naći u prodavnicama zdrave hrane)
- pola kašičice soli
- 150 ml mlake vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Za preliv:
- 100 g kozjeg sira (mekog, može i namaz)
- 80 g mocarele
- Šaka rukole
- 2 kašike meda
- Šaka grubo seckanih oraha
- Prstohvat bibera
- Par kapi limunovog soka (po želji)
Uputstvo za pripremu
1. Testo
- U činiji pomešajte brašno, kvasac, so i aktivni ugalj. Dodajte vodu i maslinovo ulje.
- Mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo (boja će biti intenzivno crna).
- Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat.
2. Razvlačenje i pečenje kore
- Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u krug debljine oko 5 mm.
- Prebacite ga na papir za pečenje ili pleh.
3. Preliv
- Rasporedite mocarelu po testu.
- Zatim stavite komadiće kozjeg sira ravnomerno.
- Pospite biberom.
4. Pečenje
- Pecite u rerni zagrejanoj na 230°C oko 10 minuta, dok sir ne zapeni, a ivice ne porumene.
5. Završni sloj
- Izvadite picu i odmah dodajte rukolu, pospite orasima i prelijte medom.
- Po želji dodajte par kapi limunovog soka za kontrast.
Saveti za pripremu
- Ne preterujte sa ugljem, jer može uticati na ukus i varenje.
- Koristite blagi med (bagremov ili cvetni) da ne preuzme aromu.
- Ova pica je fantastična i kao hladna, idealna za ,,brunch” sledećeg dana.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
- Kalorije: 370 kcal
- Ugljeni hidrati: 34 g
- Proteini: 12 g
- Masti: 19 g
- Porcija (g): oko 180 g
5. Pica sa jajetom, prženim crnim lukom i avokadom – doručak na pici

I, da završimo sa nečim možda ne tako egzotičnim i neobičnim, ali svakako nesvakidašnjim i – preukusnim.
Ovo je pica koja se jede polako, sa uživanjem u svakom zalogaju, dok se jaje sliva preko kremastog avokada.
Sve što volimo iz jednog dobrog sendviča ili tanjira za brunch ovde se pojavilo na testu i pretvorilo se u picu koja je ukusnija nego što deluje.
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Vreme pečenja: 10 do 12 minuta
- Broj porcija: do 3
- Kalorije po porciji: 430 kcal
- Cena: oko 800 RSD
Potrebna oprema
- Pleh ili kamen za picu
- Tiganj za prženje luka
- Oklagija
- Daska i nož
- Kašika za avokado
Sastojci
Za testo (standardno testo za picu):
- 250 g brašna
- pola kašičice suvog kvasca
- pola kašičice soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 ml mlake vode
Za preliv:
- 2 jaja
- 1 avokado (zreo, isečen na tanke kriške)
- 1 veći crni luk (isečen na kolutove)
- 1 kašika maslaca ili ulja za prženje
- 100 g rendane mocarele
- Prstohvat soli i bibera
- Par kapi limunovog soka
- Čili pahuljice ili svež bosiljak za serviranje (po želji)
Uputstvo za pripremu
1. Karamelizovanje luka
- U tiganju na srednjoj vatri otopite maslac ili zagrejte ulje.
- Dodajte luk i prstohvat soli, pržite uz povremeno mešanje, oko 15 do 20 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i mekan.
2. Priprema testa i rerne
- Napravite testo od navedenih sastojaka, ostavite da naraste do 40 minuta.
- Razvucite u krug debljine 5 mm i stavite na papir za pečenje.
- Rernu zagrejte na maksimum 230°C.
3. Slaganje sastojaka
- Premažite testo tankim slojem maslinovog ulja.
- Pospite mocarelu, pa rasporedite prženi luk.
- Ostavite mesta na sredini za jaja.
4. Pečenje
- Pecite 6 minuta, zatim pažljivo izvadite i razbijte jaja direktno na picu.
- Vratite u rernu još oko 5 minuta, dok se belanca ne stegnu, a žumance ostane meko.
5. Završni sloj
- Na toplu picu rasporedite kriške avokada.
- Začinite solju, biberom, limunovim sokom i, po želji, čili pahuljicama ili svežim bosiljkom.
Saveti za pripremu
- Koristite dobro zreli avokado, ali ne previše mekan da se ne raspadne.
- Ako ne volite tečno žumance, pecite jaja duže.
- Ova pica je odlična i hladna, idealna kao brzi doručak na poslu sutradan.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
- Kalorije: 430 kcal
- Ugljeni hidrati: 36 g
- Proteini: 14 g
- Masti: 25 g
- Porcija (g): oko 200 g
Svaka čudna pica ima svoju publiku – jeste li to vi?

Možda ste se tokom čitanja zgrozili, ili oduševili, možda vam je pošla voda na usta, ili se utroba prevrnula?
Kakva god da je reakcija, priznajte – niste ostali ravnodušni.
U svetu prepunom pravila, pica je tu da ih ruši i menja. Nastala kao ,,sirotinjsko jelo”, tako što su Italijani na testo ređali šta god su imali, pica vekovima, zapravo, ostaje dosledna sebi.
Samo što je sada postala platno za pravu umetnost, hrabrost i avanturu.
Jeste li vi onda taj hrabri umetnik, gastronomski avanturista?
Odvažite se, zagrejte rernu i probajte bar jednu od ovih koja vam je najprihvatljivija, za početak.
A onda, uvereni smo, kada se oduševite, krenućete redom.
Kad se to desi, javite nam se. Podelite sa nama svoje utiske nakon što ste pročitali ovaj članak, i nakon što ste probali svog favorita.
Budite kreativni i otkrijte nam da li ste još nešto dodali na neku od ovih pica, ili neki sastojak zamenili?
Jedva čekamo da čujemo vaše komentare i pogledamo fotografije, jer svet je lepši kada se deli dobra i neobična pica.
Prijatno!