Ukoliko ste jedan od roditelja čije dete odbija da jede ili je veoma izbirljivo, znate koliko ubeđivanja i raznih dovijanja je potrebno da biste naterali svog mališana da nešto pojede.
Zato morate stalno da izmišljate neke zabavne i neobične načine da mu pripremite i prezentujete hranu ili da uglavnom ponavljate nekoliko jela koja su mu ,,pod zub”.
Pa onda, kad dođe neki rođendan ili druga proslava. Sve samo pecivo, brza hrana, prazne kalorije i posluženje puno šećera. Takva ishrana šteti i odrasllima, a kamoli deci čiji se organizam razvija, a ukus tek formira.
A zapravo, samo je potreban malo pametniji izbor namirnica, više angažovanja i bolja organizacija, kako bi deca pristala da pojedu nešto ukusno, zabavno i zdravo.
Zato smo osmislili pet recepata za mini pice koje osvajaju dečja srca i tanjire, a pritom su izuzetno hranjive i prave se od integralnog testa ili povrća, a serviraju tako da nijedno dete neće moći da im odoli.
1. Mini pice u obliku životinjica

Sastojci za testo (ako pravite domaće):
- 150g integralnog brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- 1 kašika maslinovog ulja
- 80 ml mlake vode
- Prstohvat soli
Ukoliko nemate vremena da pravite domaće testo, koristite gotovo integralno testo za picu (oko 200g).

Za nadev:
- 4 kašike paradajz pirea
- pola kašičice origana
- 60g rendanog sira
- 6 crnih maslina (isečenih na kolutiće, za oči)
- 4 šampinjona (isečena na tanke listiće, za uši)
- polovina crvene paprike (za jezičke ili obrve)
- 2 kašike kuvanog kukuruza
- pola tikvice (tanko isečene, za krzno ili uši)
Uputstvo
1. Priprema testa:
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
- Dodajte maslinovo ulje i vodu, pa zamesite glatko testo.
- Razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 0.5 cm.
- Isecite krugove prečnika od 8 do 10 cm pomoću čaše
2. Formiranje životinjica:
- Postavite krugove na papir za pečenje u plehu.
- Na svaki krug stavite po kašičicu paradajz sosa i pospite origanom.
- Pospite sirom.
3. Dekoracija:
- Oči: stavite po 2 kolutića masline.
- Uši: po dva listića šampinjona sa gornje strane testa.
- Jezičak: mali komadić paprike sa donje strane.
- Krzno: tanki kolutovi tikvica preko gornje polovine lica.
- Nos ili obrve: kukuruz ili komadići paprike po želji
4. Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta, dok testo ne porumeni, a sir se otopi.
Ove pice izgledaju neodoljivo i zabavno same po sebi. Poređajte ih na šarene tanjiriće i poslužite.
2. Mini pice na integralnim tortiljama – Smeškice

Sastojci:
- 2 integralne tortilje manje veličine
- 4 kašike domaćeg paradajz sosa ili pasirani paradajz bez dodatog šećera
- 50g rendanog mladog sira ili mozzarelle light
- 6 kolutića crnih maslina
- četvrtina crvene paprike isečene u oblik usta ili obrva
- 2 kašike kuvanog kukuruza
- Po želji: kolutići tikvica, šargarepa, krastavac, cherry paradajz
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C i pleh obložite papirom za pečenje ili premažite uljem.
- Tortilje isecite u krugove pomoću čaše ili modle (ili ostavite cele ako želite veću ,,smeškicu” i poređajte ih na pek-papir.
- Premažite svaki krug paradajz sosom.
- Pospite sirom.
- Od povrća napravite lica: masline kao oči, paprike kao usta, kukuruz kao obrve.
- Pecite do 10 minuta dok se sir ne istopi i ivice ne postanu hrskave.
View this post on Instagram
Zabavan način serviranja:
Poslužite na tanjiru u obliku lica, dodatno koristite krastavac i šargarepu kao kosu, a cherry paradajz kao nos.
3. Mini pice od krompira – Krompirkice

Sastojci:
- 3–4 manja krompira srednje veličine, dobro oprana
- Paradajz sos (oko 3–4 kašike)
- Rendani sir (mozzarella ili kačkavalj, oko 100 g
- Cherry paradajz (isečen na kolutove)
- So i biber po ukusu
- Malo maslinovog ulja
Priprema
- Priprema krompira: operite krompire, ali ih ne gulite. Isecite ih na polovine po dužini, tako da dobijete stabilne ravne površine.
- Zagrejavanje tiganja: u teflonski tiganj sipajte malo maslinovog ulja i stavite da se zagreje na srednje jakoj vatri.
- Pečenje donje strane: poređajte polovine krompira u tiganj tako da presečena (ravna) strana ide na dole. Poklopite tiganj i pecite na srednjoj temperaturi 10–12 minuta, dok donja strana ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- Dodavanje sastojaka: kada je donja strana lepo pečena, okrenite krompire presečenom stranom na gore. Na svaku polovinu stavite:
-
- Kašičicu paradajz sosa
- Malo rendanog sira
- Polovinu cherry paradajza
Poklopite tiganj ponovo i pecite još maksimum 3 minuta, dok se sir lepo ne otopi, a paradajz blago omekša.
Zabavan način serviranja:
Izvadite mini pice iz tiganja i poslužite dok su tople. Po želji ih možete posuti origanom, bosiljkom ili dodati malo svežeg peršuna.
Poređajte u obliku cveta na tanjiru sa stabljikom od peršuna ili šargarepe.
4. Mini pice na štapiću – Pizza Lollipops
Sastojci
- 250 g tanko razvučenog testa za picu (domaćeg ili kupovnog)
- 4 kašike paradajz sosa (po mogućstvu domaćeg)
- Pola kašičice origana
- 80 g šunke, iseckane
- 100 g rendanog kačkavalja ili mozzarelle
- 3 kašike kuvanog kukuruza
- 1 kašika maslinovog ulja (za premazivanje)
- 8 drvenih štapića
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Razvucite testo na pobrašnjenu površinu u pravougaonik debljine oko 3 do 5 mm.
- Premažite paradajz sosom, pospite origanom i ravnomerno rasporedite šunku, sir i kukuruz.
- Urolajte testo kao rolat, uzdužnom stranom, pa ga pažljivo isecite na 8 jednakih delova (kao pužiće).
- Pažljivo ubodite štapiće u sredinu svake mini pice, vodeći računa da štapić ne probije drugu stranu.
- Poređajte na pleh, premažite gornji deo sa malo maslinovog ulja i pecite oko 10 do 12 minuta, dok ne porumene.
Zabavan način serviranja:
Servirajte kao buket: ubodite pice u čašu napunjenu suvim pasuljem ili kukuruzom, tako da stoje uspravno kao pravi lollipops.
5. Mini pice od prosa – zdrave i bez glutena

Sastojci
Za podlogu:
- 1 šolja kuvanog prosa
- 1/4 šolje rendanog sira (može mozzarella)
- 1/4 šolje seckane paprike (zelene ili crvene)
- 1/4 šolje sitno rendane šargarepe
- 1/4 šolje sitno seckanog crnog luka
- 1/4 šolje kuvane kukuruza
- 1/4 kašičice soli
- Prstohvat bibera
- 1/4 kašičice origana
Za gornji sloj:
- Paradajz sos po potrebi
- Rendani sir po ukusu
- Seckane masline, paprika, luk (po želji)
Priprema
1. Priprema baze:
- U činiji pomešajte skuvani proso, seckano povrće (paprika, luk, šargarepa, kukuruz), rendani sir, so, biber i origano.
- Mešajte dok se svi sastojci lepo ne povežu.
2. Formiranje mini pizza:
- Na pleh obložen papirom za pečenje stavljajte po 1 do 2 kašike smese i pritisnite da bi se formirali mali krugovi debljine oko 1 cm.
- Formirajte ih kao mini pice direktno na papiru
3. Pečenje baze:
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 10–15 minuta, dok blago ne porumene i ne postanu stabilne.
4. Dodavanje nadeva:
Izvadite pleh, na svaku bazu stavite:
- Kašičicu paradajz sosa
- Malo rendanog sira
- Po želji masline, papriku, luk
5. Završno pečenje:
Vratite u rernu i pecite još 5 minuta, dok se sir lepo ne istopi.
Zabavan način serviranja
Transformišite ove zdrave mini pice u lica pomoću jednostavnih dodataka.
Svaka mini pica predstavlja jedno lice – osmehnuto, zbunjeno, nasmejano ili čak ljuto, uz pomoć povrća!
- Oči neka budu dva koluta masline, šargarepa iseckana na krugove ili kriške kuvanog jajeta.
- Za nos uzmite mali komadić cherry paradajza ili zrno kukuruza
- Usta se mogu napraviti od crvene paprike isećene na trake ili tanko sečenog krastavca savijenog u osmeh ili tužan izraz.
- Kosa mogu biti narendana šargarepa, rukola, tikvica ili brokoli u trakama.
Kreativne pice za pamćenje: Vaš sledeći porodični hit!

Ovako pripremljene, mini pice su mnogo više od brzog obroka.
One pokazuju da priprema hrane može biti sjajna prilika za igru i učenje u kojoj zajedno uživa cela porodica.
Pravite ih u obliku životinjica, dajte im nasmejano lice, koristite krompir umesto testa i dekorišite kao male umetničke radove.
Sve su ovo načini da povrće, koje vaša deca odbijaju, učinite privlačnijim i ukusnijim.
Svaki zalogaj je korak ka zdravijim navikama i vedrijem i privlačnijem stolu.
Pozivamo vas da isprobate ove recepte već danas, a obavezno ih ponovite ili iskombinujete različite varijante mini pica na prvom sledećem dečjem rođendanu.
Uključite mališane u pripremu, dozvolite im da biraju oblike i ukrase i uživajte zajedno u svakom šarenom obliku i zalogaju.
Podelite s nama svoje kreacije i recite nam koja je pica postala favorit vašeg deteta?
Ostavite komentar, fotografiju ili ideju. Vaše iskustvo može inspirisati i druge roditelje da zakorače u svet zdravih i zabavnih obroka!