Mini pice za decu: Zdravi i zabavni recepti koji osvajaju tanjire

Objavljeno:

Mini pice za decu

Recepti

Težina pripreme

Vreme pripreme

Vreme spremanja

Ukupno vreme

Porcija

Ukoliko ste jedan od roditelja čije dete odbija da jede ili je veoma izbirljivo, znate koliko ubeđivanja i raznih dovijanja je potrebno da biste naterali svog mališana da nešto pojede.

Zato morate stalno da izmišljate neke zabavne i neobične načine da mu pripremite i prezentujete hranu ili da uglavnom ponavljate nekoliko jela koja su mu ,,pod zub”.

Pa onda, kad dođe neki rođendan ili druga proslava. Sve samo pecivo, brza hrana, prazne kalorije i posluženje puno šećera. Takva ishrana šteti i odrasllima, a kamoli deci čiji se organizam razvija, a ukus tek formira.

A zapravo, samo je potreban malo pametniji izbor namirnica, više angažovanja i bolja organizacija, kako bi deca pristala da pojedu nešto ukusno, zabavno i zdravo.

Zato smo osmislili pet recepata za mini pice koje osvajaju dečja srca i tanjire, a pritom su izuzetno hranjive i prave se od integralnog testa ili povrća, a serviraju tako da nijedno dete neće moći da im odoli.

1. Mini pice u obliku životinjica

Mini pica u obliku životinja na drvenoj podlozi, sa dizajnima medveda, hobotnice, lava i zeca
Zabavne mini pice u obliku životinja, idealne za dečije proslave i rođendane|YouTube Screenshot/Craftsy

Sastojci za testo (ako pravite domaće):

  • 150g integralnog brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 80 ml mlake vode
  • Prstohvat soli

Ukoliko nemate vremena da pravite domaće testo, koristite gotovo integralno testo za picu (oko 200g).

Sastojci za pripremu mini pica u obliku životinja, uključujući testo, masline, sir i paradajz sos na drvenoj površini
Pripremljeni sastojci za pravljenje mini pica u raznim oblicima životinja|YouTube Screenshot/Craftsy

Za nadev:

  • 4 kašike paradajz pirea
  • pola kašičice origana
  • 60g rendanog sira
  • 6 crnih maslina (isečenih na kolutiće, za oči)
  • 4 šampinjona (isečena na tanke listiće, za uši)
  • polovina crvene paprike (za jezičke ili obrve)
  • 2 kašike kuvanog kukuruza
  • pola tikvice (tanko isečene, za krzno ili uši)

Uputstvo

1. Priprema testa:

  • Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
  • Dodajte maslinovo ulje i vodu, pa zamesite glatko testo.
  • Razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 0.5 cm.
  • Isecite krugove prečnika od 8 do 10 cm pomoću čaše

2. Formiranje životinjica:

  • Postavite krugove na papir za pečenje u plehu.
  • Na svaki krug stavite po kašičicu paradajz sosa i pospite origanom.
  • Pospite sirom.

3. Dekoracija:

  • Oči: stavite po 2 kolutića masline.
  • Uši: po dva listića šampinjona sa gornje strane testa.
  • Jezičak: mali komadić paprike sa donje strane.
  • Krzno: tanki kolutovi tikvica preko gornje polovine lica.
  • Nos ili obrve: kukuruz ili komadići paprike po želji

4. Pečenje:

  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta, dok testo ne porumeni, a sir se otopi.

Ove pice izgledaju neodoljivo i zabavno same po sebi. Poređajte ih na šarene tanjiriće i poslužite.

2. Mini pice na integralnim tortiljama – Smeškice

 

Mini pica na integralnim tortiljama sa pečenim sirom i peperoni salamom, servirana na drvenoj dasci
Mini pice na integralnim tortiljama, brzo i zdravo rešenje za ukusan obrok|YouTube Screenshot/KitchenDads

Sastojci:

  • 2 integralne tortilje manje veličine
  • 4 kašike domaćeg paradajz sosa ili pasirani paradajz bez dodatog šećera
  • 50g rendanog mladog sira ili mozzarelle light
  • 6 kolutića crnih maslina
  • četvrtina crvene paprike isečene u oblik usta ili obrva
  • 2 kašike kuvanog kukuruza
  • Po želji: kolutići tikvica, šargarepa, krastavac, cherry paradajz

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C i pleh obložite papirom za pečenje ili premažite uljem.
  2. Tortilje isecite u krugove pomoću čaše ili modle (ili ostavite cele ako želite veću ,,smeškicu” i poređajte ih na pek-papir.
  3. Premažite svaki krug paradajz sosom.
  4. Pospite sirom.
  5. Od povrća napravite lica: masline kao oči, paprike kao usta, kukuruz kao obrve.
  6. Pecite do 10 minuta dok se sir ne istopi i ivice ne postanu hrskave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Pavićević (@nutri_studio)

Zabavan način serviranja:

Poslužite na tanjiru u obliku lica, dodatno koristite krastavac i šargarepu kao kosu, a cherry paradajz kao nos.

3. Mini pice od krompira – Krompirkice

Mini pica od krompira sa paradajzom, sirom i začinima, pripremljena u tiganju
Mini pice od krompira, savršeno hrskave i jednostavne za pripremu|YouTube Screenshot/쿠킹하루 Cooking Haru 🙂

Sastojci:

  • 3–4 manja krompira srednje veličine, dobro oprana
  • Paradajz sos (oko 3–4 kašike)
  • Rendani sir (mozzarella ili kačkavalj, oko 100 g
  • Cherry paradajz (isečen na kolutove)
  • So i biber po ukusu
  • Malo maslinovog ulja

Priprema

  1. Priprema krompira: operite krompire, ali ih ne gulite. Isecite ih na polovine po dužini, tako da dobijete stabilne ravne površine.
  2. Zagrejavanje tiganja: u teflonski tiganj sipajte malo maslinovog ulja i stavite da se zagreje na srednje jakoj vatri.
  3. Pečenje donje strane: poređajte polovine krompira u tiganj tako da presečena (ravna) strana ide na dole. Poklopite tiganj i pecite na srednjoj temperaturi 10–12 minuta, dok donja strana ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
  4. Dodavanje sastojaka: kada je donja strana lepo pečena, okrenite krompire presečenom stranom na gore. Na svaku polovinu stavite:
    • Kašičicu paradajz sosa
    • Malo rendanog sira
    • Polovinu cherry paradajza

Poklopite tiganj ponovo i pecite još maksimum 3 minuta, dok se sir lepo ne otopi, a paradajz blago omekša.

Zabavan način serviranja:

Izvadite mini pice iz tiganja i poslužite dok su tople. Po želji ih možete posuti origanom, bosiljkom ili dodati malo svežeg peršuna.

Poređajte u obliku cveta na tanjiru sa stabljikom od peršuna ili šargarepe.

4. Mini pice na štapiću – Pizza Lollipops

Sastojci

  • 250 g tanko razvučenog testa za picu (domaćeg ili kupovnog)
  • 4 kašike paradajz sosa (po mogućstvu domaćeg)
  • Pola kašičice origana
  • 80 g šunke, iseckane
  • 100 g rendanog kačkavalja ili mozzarelle
  • 3 kašike kuvanog kukuruza
  • 1 kašika maslinovog ulja (za premazivanje)
  • 8 drvenih štapića

 Priprema:

  • Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  • Razvucite testo na pobrašnjenu površinu u pravougaonik debljine oko 3 do 5 mm.
  • Premažite paradajz sosom, pospite origanom i ravnomerno rasporedite šunku, sir i kukuruz.
  • Urolajte testo kao rolat, uzdužnom stranom, pa ga pažljivo isecite na 8 jednakih delova (kao pužiće).
  • Pažljivo ubodite štapiće u sredinu svake mini pice, vodeći računa da štapić ne probije drugu stranu.
  • Poređajte na pleh, premažite gornji deo sa malo maslinovog ulja i pecite oko 10 do 12 minuta, dok ne porumene.

Zabavan način serviranja:

Servirajte kao buket: ubodite pice u čašu napunjenu suvim pasuljem ili kukuruzom, tako da stoje uspravno kao pravi lollipops.

5. Mini pice od prosa – zdrave i bez glutena

Mini pica od prosa sa sirom i povrćem u obliku nasmejanog lica
Mini pica od prosa sa sirom i povrćem u obliku nasmejanog lica|YouTube Screenshot/FoodFood

Sastojci

Za podlogu:

  • 1 šolja kuvanog prosa
  • 1/4 šolje rendanog sira (može mozzarella)
  • 1/4 šolje seckane paprike (zelene ili crvene)
  • 1/4 šolje sitno rendane šargarepe
  • 1/4 šolje sitno seckanog crnog luka
  • 1/4 šolje kuvane kukuruza
  • 1/4 kašičice soli
  • Prstohvat bibera
  • 1/4 kašičice origana

Za gornji sloj:

  • Paradajz sos po potrebi
  • Rendani sir po ukusu
  • Seckane masline, paprika, luk (po želji)

Priprema

1. Priprema baze:

  • U činiji pomešajte skuvani proso, seckano povrće (paprika, luk, šargarepa, kukuruz), rendani sir, so, biber i origano.
  • Mešajte dok se svi sastojci lepo ne povežu.

2. Formiranje mini pizza:

  • Na pleh obložen papirom za pečenje stavljajte po 1 do 2 kašike smese i pritisnite da bi se formirali mali krugovi debljine oko 1 cm.
  • Formirajte ih kao mini pice direktno na papiru

3. Pečenje baze:

  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 10–15 minuta, dok blago ne porumene i ne postanu stabilne.

4. Dodavanje nadeva:

Izvadite pleh, na svaku bazu stavite:

  • Kašičicu paradajz sosa
  • Malo rendanog sira
  • Po želji masline, papriku, luk

5. Završno pečenje:

Vratite u rernu i pecite još 5 minuta, dok se sir lepo ne istopi.

Zabavan način serviranja

Transformišite ove zdrave mini pice u lica pomoću jednostavnih dodataka.

Svaka mini pica predstavlja jedno lice – osmehnuto, zbunjeno, nasmejano ili čak ljuto, uz pomoć povrća!

  • Oči neka budu dva koluta masline, šargarepa iseckana na krugove ili kriške kuvanog jajeta.
  • Za nos uzmite mali komadić cherry paradajza ili zrno kukuruza
  • Usta se mogu napraviti od crvene paprike isećene na trake ili tanko sečenog krastavca savijenog u osmeh ili tužan izraz.
  • Kosa mogu biti narendana šargarepa, rukola, tikvica ili brokoli u trakama.

Kreativne pice za pamćenje: Vaš sledeći porodični hit!

Šarene mini pice sa raznovrsnim nadevima
Razne mini pice sa sirom, salamom i povrćem na drvenoj dasci

Ovako pripremljene, mini pice su mnogo više od brzog obroka.

One pokazuju da priprema hrane može biti sjajna prilika za igru i učenje u kojoj zajedno uživa cela porodica.

Pravite ih u obliku životinjica, dajte im nasmejano lice, koristite krompir umesto testa i dekorišite kao male umetničke radove.

Sve su ovo načini da povrće, koje vaša deca odbijaju, učinite privlačnijim i ukusnijim.

Svaki zalogaj je korak ka zdravijim navikama i vedrijem i privlačnijem stolu.

Pozivamo vas da isprobate ove recepte već danas, a obavezno ih ponovite ili iskombinujete različite varijante mini pica na prvom sledećem dečjem rođendanu.

Uključite mališane u pripremu, dozvolite im da biraju oblike i ukrase i uživajte zajedno u svakom šarenom obliku i zalogaju.

Podelite s nama svoje kreacije i recite nam koja je pica postala favorit vašeg deteta?

Ostavite komentar, fotografiju ili ideju. Vaše iskustvo može inspirisati i druge roditelje da zakorače u svet zdravih i zabavnih obroka!

Tagovi:

Recepti za picu

Možda vam se svidi